Wethouder Ali Bal is verantwoordelijk voor het gebiedsprogramma Spoorzone. De afgelopen maand gaf hij meerdere interviews die aan dit programma raken. Hieronder zetten we een aantal speerpunten uit deze artikelen op een rij.
Dagblad Kennemerland: impuls voor Beverwijk
Op 18 januari gaf Bal een uitgebreid interview aan Dagblad Kennemerland (een editie van het Noordhollands Dagblad) over de Omgevingsvisie die de gemeente heeft opgesteld.
“De Spoorzone is hét grote woningbouwproject van Beverwijk, wat ook een impuls moet geven aan de stad als geheel”, zegt Bal in dit vraaggesprek. “Voor elke inwoner hebben we het liefst ook een nieuwe werkplek ergens dichtbij. We willen onze haven een economische impuls geven, onder andere door de Noorderkade te renoveren en te baggeren. Tegelijkertijd willen we ook daar werken aan een gezondere omgeving, omdat het zo dicht tegen de stad aan ligt. Maar zonder dat we bedrijven forceren. Het gaat erom dat we samen met bedrijven de puzzel leggen wanneer de ruimte hiervoor zich aandient.”
Beverwijk ligt grofweg ingeklemd tussen de zee, een bedrijventerrein van provinciaal belang en Tata Steel, schetst Bal in het interview. “Daartussen zit eigenlijk geen overgangsgebied. Dus dat willen we creëren, zodat woongebieden en bedrijven elkaar minder tot last zijn. We vinden Tata belangrijk, maar zetten ons ook in, waar we kunnen, om te zorgen dat er zo snel mogelijk wordt verduurzaamd.”
Stadszaken.nl: ondernemers uitdagen
In een interview met de digitale vaktitel Stadszaken.nl breekt Bal op 27 januari een lans voor een gezonde dosis uitnodigingsplanologie voor bedrijventerrein Business Docks. “Met de spelregelkaart willen we ondernemers uitdagen om hun huidige plot op een andere manier te bekijken door in te zetten op beter benutten. Op een locatie werken we met Smits Bouwbedrijf (SBB) aan een visie waar we de hoogte in gaan. Onze onofficiële hoogbouwvisie zegt niet hoger dan de Wijkertoren, veel hoger dan de een tot twee lagen die we op dit moment zien bij bedrijfspanden. Dat doen we ook al met wonen. Alle woningbouw die we nu aan het organiseren zijn, wordt hoogbouw.”
Het mobiliteitsvraagstuk wordt volgens Bal de grootste uitdaging. “Woningbouw brengt nu eenmaal extra verkeersbewegingen met zich mee. Tegelijkertijd heb je de bestaande verkeersbewegingen van zowel marktlocatie De Bazaar in het weekend – die de laatste jaren booming is – met daarnaast transportbewegingen in het gebied. Daarom denken we na over de komst van een extra op- en afrit van de snelweg A22. Dat moet zorgen voor een verlichting van de binnenstedelijke verkeersdruk.”
NH Nieuws: carillon als cultureel symbool
De viering van het feit dat Beverwijk volgend jaar 750 jaar marktrechten heeft, is aanleiding voor het college om met een voorstel te komen om het historische carillon van het Kennedyplein te herbouwen vlakbij het stadhuis. De gemeenteraad moet hier nog een besluit over nemen. Begin februari sprak Bal met NH Nieuws over het carillon.
“Met de herbouw van het carillon voegen we een blijvend muzikaal en cultureel symbool toe”, aldus Bal. “De klanken van het carillon brengen sfeer en herkenning in de stad en zorgen daardoor voor een gevoel van welkom en saamhorigheid. Daarbij brengt het een stukje lokale geschiedenis tot leven.”
Fotografie: Merel Wissenburg